24. stu 2012.

Bijela madarica




Ja je zovem Idina madarica jer sam recept dobila od Ide,pa tako lakse raspoznajem recept.

Opsta suprotnost klasicnoj madarici...za ovaj divan kolac je potrebno....

Tijesto

500gr brasna
1vrecica(13gr)praska za pecivo
oko50ml vode
(Ida kaze:"Koliko stane u ljusku jajeta!")
300gr kiselog vrhnja
(35% masnoce)
1 zlica ulja
1 salica(250ml) secera u prahu
korice limuna,malo narendati
vanilin secer


  Brasno prosijati 2-3 puta u dublju zdjelu,pa dodati ostale sastojke,napraviti masno tijesto.

Tijesto sam odmah podijelila na 5 loptica i svaku razvila izmedu 2 papira za pecenje.

 Pekla sam ih  na poledini pleha na 180C oko 10 minuta..da budu pecene a ipak da zadrze svjetlu boju !

Korice /tijesto sam razvijala na velicinu 25x35cm.

Mogu se i jos vise razviti jer je tijesto  pogodno za razvijanje,nije se lijepilo jer sam razvijala izmedu 2 papira za pecenje i nisam dodavala  vise brasna od gore navedenog u receptu.

Fil/krema

900ml kiselog vrhnja
1 salica (250ml) secera u prahu

Fil izmijesati da se zgusne,pa time premazivati korice,a odozgo posuti secerom u prahu.




Ja sam koristila mixer,oko5 minuta sam mixala i uplasila sam se da ce se vrhnje odvojiti od masnoce i necu nista napraviti,tako da sam tako polutekuce vrhnje,ostavila u frizider i kada su se korice ohladile,ja sam premazivala svaku koricu,osim zadnje..pokrila papirom za pecenje,stavila laganiju drvenu dasku za sjecenje i ostavila do jutra..odrezala sam krajeve jer su bili ne ravni i posula secerom u prahu..posluzila!!

Broj komentara: 13:

  1. Nisam nikad probala bijelu mađaricu a izgleda taaako sočno i prekrasno, mora se probati!

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlična i u Idinoj varijanti kako ti kažeš.

    OdgovoriIzbriši
  3. Mirjana ovo ne može da ne valja, a pošto volim sve te kolače koji su nalik Rozen torti beležim. Da li je kod vas kisela pavlaka iste kiselosti kao kod nas i da li ima 20% mlečne masti ili ne.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ajme meni koja divota, morat ću isprobati!

    OdgovoriIzbriši
  5. Mnogo mi se sviđa. Mađaricu ni u kom obliku nisam pravila. Možda je došlo vreme da se proba:-)

    OdgovoriIzbriši
  6. Nije tesko raditi kore,cak sam se i ja iznenadila jer se tijesto jako fino razvija...kore su omekanile i kolac se reze bez problema.
    Kisela pavlaka je sa 35% masnoce !!

    OdgovoriIzbriši
  7. Još se nisam okušala u mađarici, a ova tvoja bijela verzija mi prekrasno izgleda !

    OdgovoriIzbriši
  8. Super izgleda, ne zahteva puno namirnica a deluje tako nežno i ukusno...

    OdgovoriIzbriši
  9. Zanimljivo; i krema je samo vrhnje i šećer a tako je lijepo žuta ko da ima barem tri žumanjka u njoj.

    OdgovoriIzbriši
  10. Pa da kod nas je 20%mm a ona light ima 12%.

    OdgovoriIzbriši
  11. Divna je, kao pahuljica... i dopada mi se sto je fil sa pavlakom, a ne onaj klasican sa mlekom.:))

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.